Dent'art Studio

Menu
Dent'art
Studio

Esztétika

Rólunk

Az “esztétika” a görög aisztheszisz szóból ered, ami észlelést/érzékelést jelent. Ez a kifejezés mára már igen nagy teret nyert a fogászati terminológiában is. Praxisok használják megkülönböztető jelzőként, utalva a preferált szakterületükre. Tevődik fel a kérdés, hogy mit is tartunk esztétikusnak, valamint, hogy hogy viszonyul mindez a természeteshez. Fontos kideríteni, hogy mi a páciens esztétikai percepciója, “élethű” restaurációkat szeretne vagy a “Hollywood smile” jellegűt? Találkoznak-e az elvárásaik a számukra felkínált optimális megoldásokkal?

Mivel régóta hobbim a pszichológia, néhány éve foglalkozom már a páciens percepcióval a fogászatban. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy minden esetben megtaláljam az ideális balanszot a páciens elvárásai és a szigorú szakmai standardok között. Fontos számomra, hogy ne csak az esztétikára fókuszáljak kezeléseim során, hanem a funkció is hasonló súllyal bírjon. Többek között emiatt lényeges az oldalsó és hátsó fogak szintjén is az eredeti felszíni morfológia visszaállítása, ugyanis a forma és a funkció elválaszthatatlan egységet alkot.

Élethű restaurációk elkészítse mind a direkt-, mind az indirekt technikákkal időigényes. Sokkal több időt igényelnek, mint a köztudatban “tömésként” ismert fogászati ellátás, élettartamuk és használati értékük is ennek megfelelő.

Nem szeretném “esztétikai- vagy kozmetikai fogászat” címkével megkülönböztetni az ellátási profilomat, mivel amellett, hogy a legmagasabb szintű esztétikai helyreállításokkal foglalkozom, soha nem tévesztem szem elől a funkció fontosságát és azt, hogy bármit is csinálok azzal a célom a gyógyítás!